تغذیه وسرطان

تغذیه وسرطان

سرطان از جمله بیماری های است که تغذیه صحیح نقش تعیین کننده ای در پیشگیری و درمان آن ایفا می کند. شیوه های زندگی جدید، عدم استفاده از مواد غذایی تازه ، مصرف بالای غذاهای کنسروی و نمک ، بی تحرکی از جمله عواملی هستند که زمینه بروز انواع سرطان ها را مهیا می سازد. در حال حاضر در اغلب کشورهای که شیوع سرطان ها بالاست تقریبا از هر سه نفر ، یک نفردر طول عمر خویش علائم سرطان را بروز می دهد اما تحقیقات این نوید را می دهد که سرطان به سادگی منجر به مرگ نمی شود. دانشمندان برآورد کرده اند که با تغییر در عادات غذایی ، افزایش فعالیت بدنی و حفظ وزن مناسب می توان از بروزیک سوم سرطان ها پیشگیری کرد.

صندوق جهانی تحقیقات سرطان ، برای پیشگیری از سرطان سه راهبرد کلیدی را توصیه می کند :

راهبرد اول ” در طول زندگی وزن مناسب را هدف خود قرار دهیدِ”

 برای ارتباط ما بین چاقی ، اضافه وزن و سرطان دلایلی وجود دارد یکی از آن ها ارتباط بین افزایش چربی و عدم تعادل هورمونی است بعنوان مثال سلول های چربی هورمون استروژن ترشح می کنند مه باعث افزایش خطر سرطان سینه می شود همچنین افزایش چربی بدن یکی از عوامل خطر سرطان ها بخصوص سرطان روده ، سرطان سینه (در زنان یائسه) ، مری ، پانکراس ، رحم ، کلیه و احتمالا مثانه است. پس حفظ وزن مناسب در طول زندگی یکی از مهم ترین راه های محافظت در برابر سرطان و سایر بیماری های مزمن است.

راهبرد دوم: ” روزانه حداقل ۳۰ دقیقه یا بیشتر فعالیت بدنی داشته باشید “

عادت های بدون تحرک مانند نشستن یا دراز کشیدن یا گذراندن مدت زمان زیاد جهت بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون احتمال ابتلا به اضافه وزن و چاقی و در نهایت سرطان را افزایش می دهد. برای جلوگیری از افزایش وزن باید بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی تعادل برقرار شود که بهترین راه انجام فعالیت های بدنی است . توجه داشته باشید که فعالیت بدنی کم بهتر از هیچگونه فعالیتی است.

راهبرد سوم : ” غذاهای گیاهی را بیشتر انتخاب کنید ، مصرف گوشت قرمز را محدود کنید و از مصرف گوشت های فراوری شده خودداری کنید”

دانشمندان معتقدند غذاهای گیاهی سیستم ایمنی بدن را در برابر بیماری ها تقویت کرده در حالی که گوشت قرمز خطر بروز سرطان را افزایش می دهد. مطالعات علمی نیز نشان می دهد که مصرف بیشتر میوه ها و سبزی ها می تواند از سرطان دهان ، گلو ، مری و معده پیشگیری کند. همچنین مصرف میوه ها از سرطان ریه ، مصرف سیر از سرطان روده و مصرف گوجه فرنگی به دلیل دارا بودن لیکوپن (یک ترکیب آنتی اکسیدان است) از سرطان پروستات جلوگیری می کند.

فیتوکمیکال های (مواد مفید و مغذی گیاهی) موجود در میوه ها وسبزی ها از فعال شدن مواد سرطان زا ممانعت می کنند و برخی دیگر از آسیب سلولی در بدن پیشگیری نموده و یا باعث مرگ سلول های سرطانی می شوند. بنابراین جهت پیشگیری از سرطان توصیه های زیر را رعایت نمایید:

۱)      اگر مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستید خود را به وزن ایده ال برسانید و سعی در حفظ وزن مناسب داشته باشید.

۲)      مصرف نوشیدنی هایی که سرشار از قند و کالری زیاد هستند را به حداقل برسانید

۳)      مصرف غذاهای آماده و رستورانی را که حاوی چربی زیاد و میزان نمک بالایی هستند را به حداقل برسانید.

۴)      غذاهای گیاهی (حبوبات ، میوه ها ، سبزی ها ، غلات کامل و …) را بیشتر انتخاب کنید بطوریکه دو سوم ظرف غذای شما حاوی این مواد باشند .

۵)      مصرف گوشت قرمز را محدود و از مصرف گوشت های فرآوری شده (سوسیس ، کالباس و …) خودداری کنید.

۶)      از گوشت های سفید (ماهی و مرغ کم چرب ) می توانید استفاده نمائید.

۷)      در رژیم غذایی خود از برنج قهوه ای به جای برنج سفید ، ماکارونی و نان کامل (سبوس دار) بیشتر استفاده نمایید.

۸)      بجای نان لواش و نان های فانتزی از نان های تافتون ، سنگگ و بربری بیشتر استفاده کنید.

۹)      مصرف نمک را کاهش دهید زیرا مصرف زیاد آن موجب سرطان معده می شود.

۱۰)  به مصرف میوه ها و سبزی ها اهمیت دهید.

۱۱)  روزانه حداقل ۳۰ دقیقه یا بیشتر فعالیت بدنی داشته باشید.

۱۲)  از آنجا که تقریبا سیگار کشیدن عامل یک سوم سرطان ها شناخته شده است نکشیدنسیگار و یا حتی ترک آن نقش مهمی در کاهش خطر بروز سرطان دارد.

نوشته های مرتبط